torsdag 27. november 2014

Adventstidens historiske opprinnelse

Adventstiden har et dobbelt særpreg: Den er en forberedelse til julehøytiden, da Guds Sønns første komme til menneskene blir feiret. Dessuten skal minnet om dette komme lede våre tanker forventningsfullt mot Jesu gjenkomst ved tidenes ende. Begge disse grunner gjør advent til en tid fylt av hengiven og glad forventning. I dag varer adventstiden fra den søndag som faller på, eller nærmest, 30. november, og varer frem til julenatt.

Adventstiden kan maksimalt vare i 28 dager (når 1. søndag i advent faller pa 27. november), minimalt 21 dager (når 1. adventssøndag er den 3. desember). Søndagene i denne tid kalles I., II., III., og IV. søndag i advent.

Ferialdagene fra 17. til og med 24. desember er ment som en mer direkte forberedelse til jul. I den katolske kirke er den fortsatt en faste– og botstid, men med mindre strenge regler enn faste tiden før påske. Adventsfargen er lilla, som tradisjonelt er en botsfarge. I den katolske kirke kalles tredje søndag i advent Domenica Gaudete «Gled dere-søndagen» og denne dagen kan rosa brukes som liturgisk farge. Adventskransen består av fire lys hvor ett tennes første søndag, to lys neste søndag osv. Den tredje søndagen er lyset rosa.