torsdag 15. desember 2011

Pilegrim i Valdres 2012

 VIL DU VÆRE PILEGRIM I VALDRES 2012?


Den eldgamle pilegrimsvegen gjennom Valdres ligger med middelalderkirker som perler på en snor. Arbeidet med organisering og nymerking startet i 2004.
Vi har hatt en prøvevandring, seks fellesvandringer, to gruppevandringer og to vandringer med fengselsinnsatte, alle med den turleder som er nevnt nedenfor.

Vegen går gjennom fire kommuner. Du får se seks nyere kirker, fem stavkirker, fire olavsminner, tre middelaldersteinkirker, to relikvieskrin og mange andre kulturminner. Vi går stier, skogs- og bygdeveger i vakre kulturlandskap og flott natur. Opplev Valdres i sakte tempo. Meld deg ut av hverdagen og bli med oss.

Et viktig pilegrimsmål i middelalderen var St. Thomas-kirken på Filefjell, dit vår veg går fra Hedalen stavkirke. Til St. Thomas-kirken med undergjørende kraft kom folk fra hele Sør-Norge med gaver for å få igjen helsen. Vinden fra vest blåste gjennom Valdres da sagnet om Sunniva på Selje kom over fjellet, da biskopen i Svithuns-kirken i Stavanger var vår biskop, og da Thomas av Canterbury ble skytshelgen på Filefjell. Keltisk åndstradisjon med helliggjøring av naturen var en bærende kraft i kristningen av Valdres, og levde videre her.

Organisert fellesvandring langs Pilegrimsvegen 29. juni – 7. juli 2012

Fredag 29. juni: Frammøte på Ildjarntunet ved Hedalen stavkirke om kvelden. Buss fra Oslo kl. 16 og buss fra Fagernes kl. 17 møtes på Nes i Ådal, felles skyss derfra. Middag, presentasjon og orientering før overnatting.

(les hele reiseruten her)

Lørdag 7. juli Til St. Thomas-kirken. Avslutning. Returskyss til Fagernes.
Overnatting ordner du selv.

Turleder er kirke- og lokalhistoriker. Prosten i Valdres er pilegrimsprest og har enkle samlinger morgen og kveld og i kirkene. Turen er åpen for alle livssyn. Maks 30 deltakere.
Pris kr. 4.900 inkl. guiding, overnatting, god mat, bagasjefrakt og følgebil.

Guideboka for vegen kan kjøpes i bokhandelen eller hos turleder (pris kr. 200):
Jahn Børe Jahnsen: ”Pilegrim i Valdres – På ny veg mellom gamle kirker”

Opplysninger og påmelding til fellesturen innen 1. juni til turleder:
Seniorkonservator Jahn Børe Jahnsen, Valdres Folkemuseum, 2900 Fagernes,
tlf. 61359925, mobil 91817950
epost jahnbore.jahnsen@valdres.museum.no
Privat 2918 Ulnes, tlf 61363232 epost jbjahnsen@gmail.com