onsdag 29. oktober 2008

Møt bror Böjte i St. Olav!

Den verdenskjente broder Böjte Csaba, grunnlegger av Stiftelsen St. Frans i Déva, kommer til Norge 8. - 10. november. Déva er hovedstad i fylket Hunedoara i Transilvania, Romania, og har en stor ungarsk minoritet. Siden 1992 har Déva blitt senter for en karitativ livredningsaksjon for foreldreløse og handikappede barn.

Under Caeuscescus diktatur var alle kvinner pålagt å føde minst fire barn
for å bidra til å grunnlegge det nye Dacia – dakernes rike. Etter jernteppets og diktatorens fall (1990) ble de tusenvis av foreldreløse, handikappede og sultne gatebarnas tragedie åpenbart. Områder lider fremdeles av følgene etter diktaturet – ikke minst de fattige, arbeidsløse og minoritetene.


Fransiskanerpater Csaba Böjte svarte for 13 år siden på gatebarnas rop om brød og kjærlighet. Bror Böjte tok tilbake klosteret, som var blitt stengt under kommunistregimet og lenge sto tomt. Her skapte han et hjem for barna. Etter hvert som antall barn økte, bygget han hjem og barnehage av gammel panel og omgjorde klosteret til skole.


I dag forsørger Stiftelsen St. Frans i Déva mer enn 1500 barn ved hjelp av gaver, og det er opprettet filialer flere steder i Transylvania. De fleste av barnehjemsbarna fullfører videregående skole og blir tatt opp på universitetet, hvor mange er avhengig av å bo studenthjem betalt av stiftelsen. Det nåværende studenthjemmet er overfylt, med sine 30 studenter. Da man venter og håper på en stor skare av studenter fra barnehjemmene, siden utdannelse er nøkkelen til en god fremtid, trenger man nå et nytt studenthjem.

ANSA Ungarn, organisasjonen for norske studenter i Ungarn, har engasjert seg i prosjektet. Det nye hjemmet vil koste ca. kr. 2500-3000 per kvm, og studentene håper å samle inn nok til å bygge minst 200-300 kvm. Til dette trenger de drahjelp. Derfor er bror Böjte invitert til Norge.

Lørdag 8. november kl. 17.00 kan du møte bror Böjte i Oslo, i Mariagården (Akersveien 16c).

I tillegg leser han messen på ungarsk i St. Josephs kirke (Akersveien 6) søndag 9. november kl. 14.00.