Kyndelsmesse 2. februar var en viktig merkedag i katolsk og etterreformatisk tid. I Norge var Kyndelsmesse en viktig festdag, som markerer slutten på jula, og en åt gjerne julemat. Dagen ble avskaffet som helligdag fra 1771.
Dagen feires til minne om framstillingen av Jesusbarnet i tempelet i Jerusalem. Dette var en jødisk tradisjon som ble utført førti dagar etter fødselen for gutter og åtti dagar for jenter. Dette tilsvarte den renselsesperioden Maria måtte gjennom etter fødselen.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilKkYkW_oYnC6iMR-Y1IR7gIdJsvuhykOycm-5P4e7YGE8B7VzXavInu6YDKayMnWeL3HWVbF76RaSeFSQ9KEG8ckvSGl_wfzHlzqR90kQ8OoEicfXAmAdaDblCpwXH5Q9UoLYNOsvgj8/s1600/02.02.+Primstav+-+kyndelsmesse.jpg)
I 1997 utropte pave Johannes Paul II 2. februar, festen for Herrens fremstilling i tempelet (Mariae lysmesse), som Ordenslivets dag. Hensikten med dette er å gi alle ordensfolk mulighet til i fellesskap å fornye sine løfter, men også i hele menighetens midte å rette fokus mot det gudviede liv, denne form for kristenliv som er og har vært en så viktig del av Kirkens liv til alle tider.